Качества на алабаша


  1. Хранителна стойност

Този много ценен зеленчук съдържа големи количества витамин С, калций и желязо.  В сока от алабаш е открито много рядко съединение, наречено "витамин U". Играе важна роля при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника и в профилактиката на рака.

2.      Алабашът съдържа:
въглехидрати (моно- и дизахариди, скорбяла) – 7,9 г/100 г, протеини – 2,8 г/100 г, липиди – 0,1 г/100 г, органични киселини – 0,1 г/100 г, фибри – 1,7 г/100 г, тартронова киселина, глюкозинолати, внушителен набор от важни витамини (А, В1, В2, В3, В4, В6, В9, С, Е, К, U), както и огромен брой ценни минерали (калий, калций, магнезий, бор, алуминий, мед, цинк, желязо, молибден, манган, силиций, фосфор, сяра, селен, флуор, хлор, йод).

  1. Ползи за здравето

    • Подобрява имунитета: Високото съдържание на витамин C подпомага защитните сили на организма.

    • Подобрява храносмилането: Благодарение на фибрите, които съдържа се стимулира чревната функция.

    • Поддържа сърцето здраво: Калият помага за регулиране на кръвното налягане.

    • Антиоксидантен ефект: Защитава клетките от увреждане и намалява риска от хронични заболявания.

  2. Кулинарни приложения

    • Може да се консумира суров – на салати или като хрупкава закуска.

    • Подходящ е за печене, варене, задушаване или добавяне в супи и яхнии.

    • Листата също са годни за консумация.

Предлагаме няколко лесни и вкусни рецепти с алабаш.

1. Салата с алабаш и моркови

Необходими продукти:

  • 1 алабаш (обелен и настърган)

  • 2 моркова (настъргани)

  • 1 ябълка (по желание, настъргана)

  • 2 супени лъжици лимонов сок

  • 2 супени лъжици зехтин

  • Сол и черен пипер на вкус

  • Нарязан магданоз за декорация

Начин на приготвяне:

  1. Смесете настъргания алабаш, морковите и ябълката в купа.

  2. Добавете лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.

  3. Разбъркайте добре и оставете салатата да престои за 10–15 минути.

  4. Украсете с магданоз преди сервиране.

2. Крем супа от алабаш

Необходими продукти:

  • 2 алабаша (обелени и нарязани на кубчета)

  • 2 картофа (нарязани на кубчета)

  • 1 глава лук (нарязан)

  • 2 скилидки чесън

  • 1 л зеленчуков бульон

  • 2 супени лъжици масло или зехтин

  • Сол, черен пипер и индийско орехче на вкус

  • Сметана или натурално кисело мляко за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера загрейте маслото и запържете лука и чесъна до омекване.

  2. Добавете алабаша и картофите, и залейте с бульона.

  3. Гответе на умерен огън 20–25 минути, докато зеленчуците омекнат.

  4. Пасирайте супата с блендер до гладка консистенция.

  5. Подправете със сол, черен пипер и щипка индийско орехче.

  6. Сервирайте с лъжица сметана или кисело мляко.

3. Запечен алабаш с пармезан

Необходими продукти:

  • 2 алабаша (обелени и нарязани на кръгчета)

  • 3 супени лъжици зехтин

  • 50 г настърган пармезан

  • Сол, черен пипер и сушен риган на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200°C.

  2. Подредете кръгчетата алабаш върху тава, покрита с хартия за печене.

  3. Намажете всяко парче със зехтин и поръсете със сол, черен пипер и риган.

  4. Поръсете с пармезан и запечете за 15–20 минути, докато станат златисти.

  5. Сервирайте като гарнитура или лека закуска.

4. Задушен алабаш с масло и чесън

Необходими продукти:

  • 1 алабаш (обелен и нарязан на кубчета)

  • 2 супени лъжици масло

  • 2 скилидки чесън (нарязани на ситно)

  • Сол, черен пипер и пресен копър на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В тиган разтопете маслото и добавете чесъна. Задушете за 1 минута.

  2. Добавете алабаша и задушавайте на среден огън 10–15 минути, като разбърквате периодично.

  3. Подправете със сол, черен пипер и поръсете с копър.

  4. Сервирайте като гарнитура към основно ястие.

5. Пюре от алабаш

Необходими продукти:

  • 2 алабаша (обелени и нарязани на кубчета)

  • 1 картоф (по желание, за по-кремообразна текстура)

  • 2 супени лъжици масло

  • 50 мл топло прясно мляко

  • Сол и индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сварете алабаша (и картофа) в подсолена вода, докато омекне.

  2. Отцедете водата и пасирайте зеленчуците.

  3. Добавете маслото и млякото, и разбъркайте добре.

  4. Подправете със сол и щипка индийско орехче.

  5. Сервирайте като алтернатива на картофеното пюре.